MORET-SUR-LOING

Redevelopment and extension of a retirement home
Moret-sur-Loing, FRANCE | 2016
■ Competition

 
 
 
 
 
 
 
 

Status: Competition

Client: Fondation Arthur Vernes
Team: Silvio d'Ascia Architecture

The extension project of the EHPAH "Arthur Vernes" is located in the old medieval city of Moret-sur-Loing characterized by its fortified citadel plan. The project promises to be a bridge between the past and the future of the place. It is about paying particular attention to the heritage while giving a new impetus to the site thanks to a contemporary architecture that enhances the staff, the residents and the visitors. The whole of the new program is articulated around a raised park and the Mansion which constitute the real assets of this site.

The composition of the new volumetrics is inspired by the urban principles typical of the irregular medieval layout of the historic city. Thus in continuity with the suburban fabric, the buildings translate a domestic scale, through a set of dynamic and sequential volumetrics.

The protective envelope of the buildings results in a double skin consisting of micro-perforated metal panels, a continuous air gap and an external thermal insulation, ensuring optimal summer comfort, control of energy consumption and a durability of the works. All the buildings, apart from the Mansion which retains its original appearance, are clad in metal panels, whose tones vary according to the buildings. They follow a regular principle that enriches the layout of the piercings. The frame of the metal modules on the facade aligns with the size of the windows. Fixed rectangular modules are positioned in front of the masonry sections, on two different planes, while movable elements, in front of the windows at any height, allow to create subtle and evolutive variations to the rhythm of the seasons and the day.

 
 

SIMILAR PROJECTS