BANK OF SHANGHAI

Technology campus, innovation center, data center
Shanghai, CHINA | 2014

 
 
 
 
Silvio d'Ascia Architecture - Bank of Shanghai
 
 

Status: Built, competition winner

Client: Bank of Shanghai
Team: Silvio d'Ascia Architecture | AREP | ECADI
Scope: Full design services

Dates: 2007-2014
Surface: 7 600 m²
Cost: 90 M€

The agency's second technology campus for the Zhang Jiang High-Tech Park, situated about 21km from Pudong, is imagined as a sort of digital fortress. The complex includes roughly 12500m² of data server rooms, with these spaces forming the foundation upon which rest other programmatic zones, such as offices, customer service centers, restaurants, and conference centers.

The buildings are grouped around two distinct courtyards, one which is more open and faces the main city entrance, and the other which is reserved primarily for building occupants and is therefore more intimate.

The more privatized courtyard is directly associated with the users of the data processing center complex, a highly-protected building. The complex’s aesthetic reinforces the idea of protection through the use of local stone cladding, which makes up the ground surfaces and pathways and building façades. 

 

SIMILAR PROJECTS